Minulla on ihmisenä ja liikkuvana hiukkaskasautumana suhde kaikkiin mahdollisiin maailmankaikkeuden asioihin ja ilmiöihin . Tosin tämä suhde on useimmissa tapauksissa hyvin etäinen , kuten esimerkiksi suhteessa Andromedan tähtisumuun . Eikä suhde omaan linnunrataankaan niin kauhean läheinen ole, vaikka sillä on jo paljon enemmän vaikutusta minuunkin monellakin tavalla .  Sensijaan oma aurinkokunta onkin jo kovin tärkeä . Erityisesti tietenkin pyöreä ydinvoimalamme , jonka energiasta olen täysin riippuvainen . Olisiko maapallolla elämää ilman kuuta ? Ehkä , muttei ainakaan nykyisenlaista .  Hieno seuralainen !  Myös Jupiter on ollut tärkeä tekijä suojaamassa Telluksen hentoa elämää varsinkin alkuvaiheiden meteoripommituksilta . Pidän tuosta onnenplaneetasta . Muut planeetat ovat ikävä kyllä varsin tylsiä, kolkkoja ja elottoman tuntuisia . Olisi hauskaa jos vaikka Marsilla olisi edes jonkinlaista elämää . Mutta taitaa olla pelkkä satunnainen silmänilo . Pluto olisi kyllä edelleen kuulunut planeettojen joukkoon .

  Maapallo , tai oikeastaan vesipallo , onkin aivan erilainen kuin mikään muu  tuntemani planeetta  :  herkkiä ja hienostuneita systeemejä sisältävä , elämää kuhiseva  emo . Juuri sopiva alkuainekoostumus ,  lämpötila , pyörimisliike jne . Pallo on oikeastaan  yksi elävä kokonaisuus , josta itse olen pieni hiukkanen.

  Kasveja arvostan aivan erityisesti . Eipä olisi täällä juuri mitään ihmeteltävää , elleivät ne lakkaamatta kiskoisi maasta , ilmasta ja vedestä molekyylejä ja energiaa , ja muuttaisi meille muille eliöille syötävään muotoon . Ja tuottavat samalla lukemattomia, monimutkaisia yhdisteitä  lääkkeistä myrkkyihin . Kuinka ihmeessä ne siihen pystyvät !!  Läheisimmät suorat suhteet minulla tietenkin on kaikkiin suoraan syötäviin kasveihin , joista useat ovat suoranaisia herkkuja .  Moni niistä on antanut työtäkin varhaisella agraari-kaudellani .  Mutta kaikista kasveista on joillekin iloa , ainakin ötököille ja tutkijoille . Tupakka tosin ainakin olisi saanut puolestani  jäädä syntymättä . Tai eihän siitäkään haittaa olisi , jos inkkarit eivät olisi keksineet ruveta niitä röyhyttämään . Oi sitä  yskän ja tappavan riippuvuuden  määrää mitä se on aiheuttanut ja tulee aiheuttamaan tulevissa hölmöissä sukupolvissa .   Puut ja pensaat ovat tietenkin kasvien aatelia, ja itse suhtaudun suurella lämmöllä  näistä esim  vadelmaan, mäntyyn ja appelsiiniin.  Vadelman lisääntymistapa on miellyttävä : se tuottaa hienoja marjoja halukkaiden syötäväksi, toivoen sitten herkuttelijoiden levittävän siemeniä eteenpäin . Esimerkillistä symbioosia ! Koivu , vaikka onkin hieno puu , hoitaa saman homman ikävästi levittämällä siitepölyään ja myöhemmin siemeniään joka paikkaan. Eikö nyt vähempikin riittäisi ! Ja puidenkin kanssa painineena pidän tuosta männystä, joka on kestävä , vaatimaton, vähäoksainen ja kaunis . Tosin monilla asioillanikin on taipumusta mennä päin mäntyä .

   Kaikenlaiset eläimet ovatkin jo varsin sukulaisia ja saman DNA-salaisuuden jakajia. Useimpiin suhde on toki teoreettinen ja kaukainen , jo näiden käsittämättömän lukumääränkin takia . Eläimet ovat kyllä käsittämättömän sopeutuvia.  Jo varhain kiinnostuin hämähäkeistä ja muurahaisista ja onkikaloista , kiinnostavia lähipiirin otuksia . Kuinka se häkki osaakaan tehdä sen verkkonsa niin taitavasti , kehitellä tämän terästäkin sitkeämmän seitin !  Kaikki eläimet ovat hyvin ihmeellisiä ,  ja löytäneet paikkansa olemassaolon taistelussa . Tai kadonneet ja muuttuneet toisenlaisiksi . Tottakai monet eläimet ovat kiusallisia , inhoittavia , vaarallisia tai arvaamattomia . Aivankuten ihmisetkin . Mutta mitään elämää ei tulisi turhaan tuhota tai aiheuttaa kärsimyksiä . Erityisesti pidän suhteita yllä eläinkuntaan kissamme kautta. Sen kanssa olen harjoitellut yhteiseloa syksystä asti . Mielestäni tulemme toimeen varsin mainiosti . Mirri osaa muuten kommunikoida  hyvin  monipuolisesti  ! Olen tosin negatiivisesti yllättynyt siihen , kuinka paljon karvaa se tuottaa huusholliimme .

  Mitä sitten ihmissuhteisiini tulee, niin ne ovatkin jo paljon monimutkaisemmat .  Toisaalta tunnen ymmärrystä ja myötätuntoa kaikenlaisia ihmispoloisia kohtaan asuivatpa Zimbabwessa , Kauniaisissa. Naurulla  tai  Washingtonissa . Olivatpa minkävärisiä tai uskoisia tahansa , tyhmiä tai viisaita , duunareita , työttömiä tai  kartanonherroja , sotilaita tai nuohoojia . Jos sinulla tai minulla olisi täysin samat geenit ja ympäristötekijät  , olisimme kai aivan samanlaisia , vai kuinka ??  Ja jokainen ihminen voi osoittautua jollakin tavalla tärkeäksi vaikkapa sinulle , yrittipä hän tehdä hyvää tai pahaa .  Omakin fyysinen olemassaolonikin on varmaan seurausta historian kahden hullun, Hitlerin ja Stalinin aikaansaamista mullistuksista. ( Tällä maininnalla en kyllä millään tavalla puolustele heidän toimiaan  ).


  Toisaalta  taas tunnen olevani kovin ulkopuolinen ja mihinkään kuulumaton . Ajattelen monista asioista mielestäni varsin eri tavalla kuin useimmat, ja en pidä monistakaan ihmismaailman ilmiöistä. Yritän kuitenkin suhtautua jokaiseen yksilöön ennakkoluulottomasti ja ystävällisesti . En haluaisi olla kenenkään kanssa konfliktissa, ja pyrin vain karttamaan hankalia tyyppejä, joita toki riittää. Kuitenkin kaikki vaikuttaa kaikkeen , ja kaikkien hyvinvoinnilla on vaikutusta kaikkiin. Vaikka vallitsevaa onkin heimoajattelu . Väliä on vain omaan joukkoon , pienenpään tai suurempaan kuuluvilla . Muut ovat paremmassa tapauksessa  samantekeviä , huonommassa suorastaan vihattavia . Onneksi on niitäkin , jotka välittävät eriasteisesti  kaikista ihmisistä .

    Ihmisten muodostamiin käsityksiin , kulttuureihin , uskontoihin ja muihin senkaltaisiin ilmiöihin suhtaudun kriittisen kiinnostuneesti . Historian silmin ihmiskunnan touhut ovat olleet toisaalta uskomatonta sekoilua ja tyhmyyttä, toisaalta taas lähtökohtiinsa nähden upeita saavutuksia . Kyllä ihmisessä potentiaalia on , tämänhetkiset lähtökohdat ovat vain niin pöyristyttävän eriarvoiset .

  Eräs tapa tarkastella maapalloa ja ihmiskuntaa ovat valtiot . Vaikka ne ovatkin monestikin keinotekoisia ja hyvin epäsuhtaisia ja epävakaita , niin jokainen niistä on mielenkiintoinen yksikkö niin luonnoltaan , väestöltään kuin historialtaankin . Aionpa jatkossa tarkastella suhteitani eri maihin . Mitenkään erityisen suomalainen en ole koskaan kokenut olevani , vaikka täällä olenkin lähes aina kököttänyt . Kyllähän Suomessa on kieltämättä paljon hyviä puolia , verrattuna useimpiin muihin maihin .

   Suhde itseeni on myös ongelmallinen . Olen kärsinyt pitkin ikääni  ankarasta yliminästä joka soimaa milloin mistäkin , hyvin epäreilustikin . Moittii nykyäänkin milloin mistäkin laiminlyönnistä ja menneisyyden mokasta . Vaikka eihän niille enää mitään voi . Yritän kyllä vain oppia hyväksymään puutteeni . Samaa suosittelen muillekin . Kuitenkin viihdyn varsin hyvin omassa seurassani , koska siinä voi olla parhaiten oma itsensä eikä tarvitse niin  ottaa muita huomioon . Voittaa aina huonon seuran . Ja alkaa ahdistaa jos ei välillä saa olla yksin . Lähitaajuuksinen kanssakäyminen on tietenkin luksusta .

  Vielä sitten jäljellä jumalasuhde . Sellainenkin on , vaikkakin epämääräinen ja vaihteleva kuten kaikilla muillakin ihmisillä . Eihän se mitään muuta voi ollakaan , kun kohde on niin vaikea . Vaikka jumalan kieltäisi , niin joutuu määrittelemään mikä on jumala ? Ja minkä määritelmän  niistä kieltää vai kaikkiko ?

  Tässä olen nyt hiukan tarkastellut suhteitani ylimalkaisesti oman maailmankaikkeuteni liikkuvasta navasta käsin . Pyrin yleensä kirjoittamaan lyhyehkösti mutta nyt vähän venähti .Varsinkin jos olet jaksanut lukea tänne asti , ja kenties tulet vielä joskus toistekin , on meillä keskimääräistä huomattavasti läheisempi suhde . Tämä sivu on virallinen äänitorveni tällä hetkellä , ja se päivittyy  jos on energiaa , huvittaa tai  koneet toimivat . Hyvää jatkoa !