Yhdysvallat kuuluu niihin valtioihin , jotka jakavat mielipiteitä puolesta ja vastaan . Itse olen kuulunut pienestä pitäen USA-kriittisiin . Kieltämättä tämä tämän hetken ainoa supervaltio on hyvin monipuolinen ja monimutkainen ilmiö hyvine ja huonoine puolineen . Hyvin kiinnostava, useimpiin pallomme asioihin vaikuttava ja hyvin ärsyttävä erilaisten osavaltioiden yhteenliittymä .

   Aloin tarkkailemaan tämän maailman menoa laajemmin siinä kymmenen ikävuoden paikkeilla . Se oli sitä Vietnamin sodan aikaa . Illasta toiseen näytettiin TV-uutisissa USA:n pommikoneita , jotka tiputtivat lastejaan umpimähkään massiivisesti ympäri maata . Ja napalmia , ja kaikkea muuta mieletöntä tuhoamista kaukaisessa maassa , joka ei varmasti voi aiheuttaa uhkaa USA:lle . En voinut kertakaikkiaan käsittää mikä voisi oikeuttaa moiseen tappamiseen ja tuhoamiseen , enkä ymmärrä edelleenkään . Richard Nixon , USA:n silloinen presidentti , oli minulle siihen aikaan todellinen pahuuden ruumiillistuma . Olin todella iloinen , kun hän joutui eroamaan Watergate-skandaalin takia . Juuri edesmennyt pressa Gerald Ford , joka pääsi valtaan Nixonin eron jälkeen , arveli olleensa Nixonin luultavasti ainoa todellinen ystävä . Säälittävä tapaushan mies oli , yksinäinen kurja tapattaja vallan huipulla , vaikka miljoonat hurraajat hänet olivat aikanaan valtaan äänestäneetkin . Tälläistä valtaa ei pitäisi missään järjestelmässä antaa yhdelle ihmiselle . Tosin USA:n pressat ovat useinkin pääomapiirien , kuten aseteollisuuden pelinappuloita . Ja niin tälläkin hetkellä . Bisnes pyörii, kunhan vain sotia käydään jossakin .

  Koko nuoruusaika kuluikin kylmän sodan varjossa . Kaksi supervaltaa varustautui mielettömällä ydinasearsenaalilla , määrillä jotka riittäisivät moninkertaisesti maapallon elämän tuhoamiseen . Pidin toista  pahana (USA) ja toista vieläkin pahempana ( Neuvostoliitto ). Taistelukenttänä koko maailma ,  ja lähes kaikki keinot käytössä . Molemmilla omat imperiuminsa , joita kaitsevat kovalla kädellä . Todella raadollinen maailma . Eivätkä nämä maat toki olleet ainoita konnia .

   Amerikkalaisuuteen liittyy monia muita vastenmielisiä piirteitä . Tuhlaileva , pinnallinen, ahne  ja ylimielinen elämäntapa yhdistettynä vielä tekopyhään kristillisyyteen , jota kaikki presidentitkin ovat edustaneet . Lisäksi yhteiskunta on kova, väkivaltainen ja rasistinen , jo historiallista rasitteistakin johtuen. Tämä kritiikkini  kohdistuu kokonaisuuteen . Jokainen yksilö jokaisessa maassa edustaa toki vain itseään, ja on vaikeata katsella omaa kulttuuriaan puolueettomasti . Joka tapauksessa yli 50% jenkeistä äänesti Bushia toiselle kierrokselle kaikista hulluuksistaan huolimatta, mikä ei kyllä maata mairittele .

  Kyllä Amerikan "löytyminen" oli historiassa mullistava tapaus . Ja vei paljon aikaa ennenkuin nykyisen USA:n alue muodostui uuden mantereen tärkeimmäksi osaksi , ja massamuuton kohteeksi . Parhaimmillaan se antoi miljoonille syystä tai toisesta umpikujaan joutuneille uuden elämän mahdollisuuden . Tosin suurilla riskeillä , Amerikkaan muutto oli täydellinen hyppy tuntemattomaan . Hyvin havainnollisesti 1800-luvun  Amerikkaanmuutosta ruotsalaisten näkökulmasta kertoo  Vilhelm Mobergin  "Maastamuuttajat" , hieno 4-osainen kirjasarja .

  Alkuperäisasukkaiden näkökulmasta Amerikan asutus oli katastrofi . Ahneet valkoihoiset ryöstivät maat ja metallit , orjuuttivat mahdollisuuksien mukaan intiaanit ja toivat mukanaan tappavat tuliaiset : tartuntataudit . Ja vähitellen käynnistyi laaja ja raakalaismainen orjakauppa Afrikasta . Ainakin 10-12 miljoonaa siepattiin ja kuljetettiin raakaan orjatyöhön uuteen maailmaan , niistä suuri osa etelävaltioihin . Suuri osa kuoli jo riuduttavan merimatkan aikana , täyteenahdetuissa vankilaivoissa . Orjatyövoimalla  tuotetuista tuotteista, varsinkin puuvillasta , tulikin Yhdysvaltojen vaurauden perusta, josta kaikki valkoiset välillisesti hyötyivät. Nekin , jotka eivät hyväksyneet orjuutta . Tämä on yksi USA:n historian häpeällisiä puolia , joka täytyisi aina muistaa maan "vapautta" ylisteltäessä .

   Täysin käsittämätön oli myös liittovaltion sisällissota. Orjakysymykset kyllä johtivat ristiriitoihin , mutta pohjimmiltaan oli kysymys oikeudesta erota liittovaltiosta, kun etelävaltiot halusivat lähteä omille teilleen . Pohjoisvaltiot eivät sitä suvainneet, ja niin alkoi pitkä, sekava ja raaka keskinäinen välienselvittely asevoimin . Molemmat kärsivät valtavia tappioita , eivätkä monet varmaan edes tienneet mistä oli kysymys . Muistuttaa joissakin suhteissa  Suomen sisällissotaa . Kyllä olisi ollut paljon fiksumpaa ottaa rauhanomainen ero . Miltäkähän maailma näyttäisi siinä tapauksessa ? Varmaankin aika erilaiselta .

  Joka tapauksessa USA on ainakin toistaiseksi johtava suurvalta , joka vaikuttaa meihin kaikkiin pallon asukkaisiin halusimme tai emme . Se käyttää hyväkseen edelleen maailman kurjimpia , ja veljeilee kaikkien rikkaiden kanssa . Sillä se janoaa halpoja raaka-aineita ja työvoimaa turvatakseen elintasonsa .  Maailmantalous pyörii sen tahdissa . Sillä on oikeus tehdä mitä vaan missäpäin maailmaa tahansa . Sitä eivät koske mitkään  yleiset säännöt . Eivätpä tosin useimmat muutkaat valtiot olisi sen parempia sen asemassa .

  Jenkeissä en ole koskaan käynyt, ja se on hyvin epätodennäköistä jatkossakin . Maan asukkaita olen tavannut useinkin, eikä useimmat heistä tuntuvat ihan mukavilta . Heijastavat kukin tavallaan omaa kulttuuriaan .