Kiinnostuin historiasta kunnolla vasta lähempänä kolmeakymppiä. Siihen asti olin elänyt lähinnä nykyhetkessä sen ilmiöitä seuraten.Olen esim lukenut aina sanomalehdet varsin tarkkaan.  Käsitykseni menneisyydestä olivat kuitenkin  hyvin hatarat siitä huolimatta, että olin jotenkin purjehtinut lukion historian läpi.

  Eräänä päivänä sitten tuli sitten vastaan jokin aihe ( olisiko ollut Suomen käymistä sodista ),  joka sai minut kiinnostumaan Suomen lähihistoriasta niin paljon, että lainasin jonkun pienen opuksen itsenäisen Suomen historiasta. Sehän olikin niin mielenkiintoista, että se imaisi mukaansa. Heti kättelyssä verinen, raakalaismainen sisällissota keskitysleireineen. Nuoren valtion rakentamista erittäin epävarmoissa ja katkerissa tunnelmissa . 20-luvun nousukauden jälkeen syvä , maailmanlaajuinen lama- ja pula-aika, joka nostaa kaikenlaiset poliittiset ääri-ilmiöt esiin. Kun siitä aletaan toipua, alkavat erilaiset sodat monine eri vaiheineen. Hävityn sodan jälkeinen jälleenrakennus  ja kylmän sodan poliittinen nuorallatanssi. Ja koko ajan taustalla erilaista sisäistä  poliittista vehkeilyä... Varsinaista jännityskertomusta.

  Kun olin saanut päähäni peruskäsityksen maamme lähivaiheista, alkoikin askarruttaa koko ihmiskunnan historia. Aloitin paksun kirjasarjan alusta, ja rupesin kahlailemaan Egyptiä, Roomaa, keskiaikaa, löytöretkiä,  maailmansotia... Olin välillä helpommissa hommissa tehtaan valvomossa, ja töidenkin välissä oli mahdollisuus lueskella.Kyllä sitä on touhuttu monenlaista, eri aikoina ja eri puolilla maailmaa !  Täytyy vain osata poimia kulloinkin kiinnostavimmat  aiheet, pakkopullana historia ei kyllä maistu.

  On itseasiassa erittäin vaikeaa ymmärtää kaoottista nykymaailmaa, jos ei tunne sen historiaa. Satojen ja tuhansien vuosien historia seuraa mukanamme vaikkemme sitä aina huomaa. Erityisen hyvin se tulee näkyviin uskonnoissa, joita riittää riesanamme( toki niillä myös on ja voi olla paljon positiivisiakin vaikutuksia ).  Monet käsitykset ovat muinaisegyptiläistä perua, kiertäneet juutalaisuuden kautta kristinuskoon, ja edelleen Islamiin. Yhden ihmisen vaikutus maailmanhistoriaan on erityisen suuri Muhammedin kohdalla . Islam on lähes kokonaan hänen tekeleensä. Se on  ällistyttävän elinvoimainen ja vaikuttaa raskaasti miljoonien ihmisten arkeen ja koko pallolle. Mutta eipä ole kehumista katolisuudessakaan : todella likainen menneisyys inkvisitioineen ja  noitavainoineen, muunmuassa.

  Oikeastaan kaikki mitä tiedämme on historiaa. Alkuräjähdyksestä  käynnistynyttä avaruuden historiaa, myöhemmin myös maapallon historiaa (geologia ). Sitten kiinnostava biologian historia, uskomaton kehitys alkulimoista ja -soluista nykyiseen kasvi- ja eläinmaailmaan, joka tosin on pikkuhiljaa kääntymässä laskukäyrälle.

  Ihmiskunnan nollapisteeksi lasken itse nykyään Toban jättiläistulivuorenpurkauksen n 70 000 eKR . Viime jääkauden aikainen  katastrofi tuhosi lähes kaikki nykyihmiset , noin 2-10 tuhatta lukuunottamatta, jotka sinnittelivät jossakin Afrikassa. He pitivät ihmiskunnan hengissä, ja aikojen parannuttua levittäytyivät kaikille mantereille hämmästyttävän nopeasti. Olemme kaikki tämän pikkujoukon jälkeläisiä.
  Toinen käännekohta sitten on maanviljelyksen aloittaminen, johon jääkauden jälkeinen ilmaston lämpeneminen pakotti. Suurriista loppui. Siitä käynnistyi kiinteä asutus erilaisine työnjakoineen.

  Historiassa on valtavasti osa-alueita. Kaikilla asioilla, eliöillä ja ilmiöillä on oma menneisyytensä.Mutta kaikki on osa  yhtä kokonaisuutta, maailmankaikkeutta.